Finn en dyktig megler

Når du skal selge boligen din, eller få en verdivurdering, er det viktig at du finner en dyktig eiendomsmegler. Valget vil påvirke hvordan salget går, og en god megler som vet hva han eller hun driver med er viktig. I tillegg bør megleren ha gode kunnskaper om ditt boligområde.

Du kan sjekke prestasjonene til de ulike eiendomsmeglerne, kundeomtaler fra tidligere kunder og salgsstatistikk. Du kan med fordel sammenligne de ulike meglerne du er interessert i og deretter velge den eller de du måtte ønske. Om du ønsker, kan du ta en testvisning med megleren før du bestemmer deg for å inngå en kontrakt. Stol på følelsene du får under testvisningen; dersom du føler deg trygg på personen er det nok riktig megler for deg. Forbrukerrådet anbefaler at du gjerne tester to til tre meglere ved å gjennomføre en slik testvisning. Det er viktig at du møter megleren, og ikke inngår avtale utelukkende på pris gjennom telefonen. Dette kan ofte gå galt. Andre tips er å styre unna meglere som omsetter få boliger, eller som helt klart setter en for høy prisvurdering. Her kommer vi tilbake til det å invitere to-tre meglere for testvisning. Få de gjerne til å anslå boligens verdi, for dette er en nyttig erfaring for din del. En dyktig megler vil anslå en realistisk prisantydning.

Som megler bør man ha visse personligheter for å kunne gjøre et godt salg og gjennomføre gode visninger for å interessere potensielle kjøpere. Dersom du får inntrykk av at megleren er svært sky eller innadvendt, eller er lite energisk, er kanskje ikke dette megleren for deg. Du bør finne en megler som er god med mennesker, og gjerne en som kan lese andres behov. Samtidig som han eller hun klarer å presentere boligen på en god måte.

Videre bør du se hva som inngår av kostnader hos eiendomsmegleren. Om megleren tar en lav provisjon, bør du sjekke om det er noen skjulte kostnader som ikke er medberegnet. Se derfor for all del ikke etter den rimeligste megleren om du er på jakt etter en dyktig megler. Noen tusen opp eller ned spiller liten rolle ved boligsalg.

Til slutt kan du gjerne høre med venner eller bekjente om de har erfaringer med en eiendomsmegler. Spør også gjerne de potensielle meglerne du ser på om deres faglige bakgrunn, og sjekk totalprisen og hva som er inkludert. Sist, men ikke minst, kjenn på magefølelsen og lykke til med boligsalget!