Hvordan verdivurdering foregår

En verdivurdering starter med at eiendomsmegleren tar en gjennomgang av boligen og tar notater underveis. Når megleren kommer til deg, ønsker de gjerne at du har så mye informasjon som mulig om boligen. Eiendomsmegleren ønsker gjerne at du har funnet frem dokumentasjon om boligen, som for eksempel tidligere salgsoppgaver, takst, tidligere verdivurderinger og annen relevant informasjon. Har du gjort oppgraderinger i boligen, så er det fint om du skriver opp når det ble gjort, hvem som gjorde det og hva kostnadene ble.

Hva som påvirker din eiendomsverdi

Mal huset ofr å gjøre det fint før salg
Puss opp før salg for å øke verdien

Det er flere faktorer som eiendomsmeglere tar hensyn til når de skal finne ut hva boligen din er verdt og din eiendomsverdi. Faktorene som spiller inn er; boligens størrelse, beliggenhet, standard, antall rom i boligen, nabolag, nærhet til skoler/dagligvare/kollektivtilbud, parkeringsmuligheter, uteområder og andre relevante forhold. Eiendomsmegleren vil også ta hensyns til hva tilsvarende boliger i området ditt har blitt solgt for og hva tilsvarende boliger i markedet er priset til.

Når verdivurderingen er over, vil det ikke ta lang tid før du får en tilbakemelding fra eiendomsmegleren via e-post. E-takst er en verdivurdering oppsummert på en side og eiendomsmegleren sender den til deg på e-post kort ditt etter å ha vært hjemme hos deg. I e-taksten vil du se hvor mye boligen din er verdt sammen med eiendomsmeglerens totale vurdering av boligen, bilder og datagrunnlag.