Skal dere flytte sammen? Da burde dere gjøre dette først.

Når følelsene har blitt store nok blir det etter hvert naturlig å flytte inn sammen. Da kan det være svært lurt å ha skrevet en samboerkontrakt, for å unngå økonomiske feller.

De siste årene har det blitt noe mer likhet mellom gifte og samboere, men ikke på alle områder. For eksempel når det kommer til arv. Dersom dere har, eller venter, felles barn – har du rett til arv og å sitte i uskiftet bo. Men som samboer kan man likevel ikke arve mer enn fire ganger folketrygdens grunnbeløp (G). I 2016 var beløpet drøyt 360.000 kroner. Ved et langvarig forhold hvor dere ikke har felles barn, men har vært samboere i mer enn fem år, har man også rett til å arve det nevnte beløpet (fire ganger G) – dette må da skrives i et testament.

Når forelskelsesfaktoren er høy er det kanskje ikke kult å tenke på disse tingene, men det kan likevel være utrolig lurt. Gjør deg i det minste opp noen tanker om det – det vil trolig føre til at du synes en samboerkontrakt er lurt.

Det er viktig å ha kontrakter og økonomi på plass når dere skal flytte sammen
Det er viktig å ha kontrakter og økonomi på plass når dere skal flytte sammen

Slik skriver du samboerkontrakt

Er dere nyetablerte med relativt oversiktlig økonomi, kan dere nok følge en standardisert samboerkontrakt og rådene som hører til. Hvis du har en mer komplisert økonomi, med mine/dine og våre barn, samt egen eller felles eiendom, kan det være lurt å ta kontakt med en advokat, spesielt med tanke på fordeling av arv.

Det finnes også noen formelle krav

En samboeravtale bør alltid inngås skriftlig, men det er egentlig ingen formelle krav til hvordan den skal settes opp. Det kan være nyttig å ha et par vitner eller en advokat som tredjepart, men dette er heller ikke noe krav. Du kan heller ikke tinglyse avtalen, så det er viktig at den lagres på et trygt sted, gjerne i to separate eksemplarer, èn til hver samboer.