Slik får du riktig verdivurdering

Dersom du vurderer å selge eller skal selge boligen din er det viktig med riktig verdivurdering. De fleste eiendomsmegler firmaer tilbyr uforpliktende og gratis verdivurdering fra tid til annen. For å finne riktig verdivurdering vil eiendomsmegleren se på beliggenhet, standard, byggeår og areal, og deretter gi en markedsverdi av boligen i dagens marked. Eiendomsmegleren ser også på beliggenhet i forhold til skoler, barnehager, aktivitetstilbud, garasjemuligheter, kollektivtilbud og mer.

Når eiendomsmegleren er på besøk for å vurdere boligens verdi kan du gjerne stille spørsmål eller legge frem boligmappen og tegninger. Å finne frem boligmappen er ikke nødvendig, men om du har den lett tilgjengelig vil dette hjelpe eiendomsmegleren. Når verdivurderingen gjøres skjer befaringen sammen med deg der du presenterer de ulike rommene og eventuelt oppgraderinger som har blitt gjort etter at du flyttet inn i boligen. Disse oppgraderingene bør være dokumenterte dersom de er gjort av fagpersoner. Om du har tatt et ekstra malingsstrøk så sier du bare det. Megleren har i forkant hentet inn statistikk informasjon om boligpriser i området og deretter tatt med hensyn til markedet i beregningen.

Dersom du planlegger ytterligere oppgraderinger, slik som oppussing av bad eller kjøkken, bør du nevne dette til eiendomsmegleren.  Har du andre opplysninger slik som uteområdet, felles arealer, byggeplanlegging av aktivitetstilbud og barnehager kan du gjerne nevne dette. Det er godt mulig at eiendomsmegleren allerede har god oversikt over disse tingene, men ved å nevne det så gjør du eiendomsmegleren oppmerksom på disse områdene.

Så kommer spørsmålet om hvilken eiendomsmegler du skal velge. Det er mange selskaper som tilbyr eiendomsmegling, og dette er derfor et valg du bør tenke nøye gjennom. Det er viktig at du velger en eiendomsmegler som er kjent med ditt boligområde, samt at du føler deg trygg på at de kan gi deg riktig verdivurdering og enkel salgsprosess. Prisene vil også variere fra de ulike selskapene, så dette er også noe du bør tenke på ved valg av eiendomsmegler.