Vurderer du å gi kausjon? Les dette først

Mange foreldre vil hjelpe barna inn i boligmarkedet. Det er utrolig fin tanke. Ifølge en undersøkelse DNB gjennomførte i 2015 bidrar en av tre foreldre i boligkjøpet til barna. Vurderer du å bli kausjonist for en du er glad i? Du bør tenke deg godt om først.

Ved å bli kausjonist for noen som skal låne penger, risikerer du å måtte dekke hele lånet selv. Derfor er det lurt å tenke seg godt om før man tar et slikt valg. Når det er sagt, er det selvsagt veldig stort å være villig til å hjelpe noen til å komme igang.

Det er store krav til egenkapital når man tar opp lån, og det er mange unge som ikke har klart å spare opp en stor nok sum penger. Derfor velger mange foreldre å hjelpe.

Er du sikker på at sønnen eller datteren din faktisk klarer å betjene lånet? Før du velger å bli kausjonist, bør du forsikre deg om at den du er glad i har en klar plan – og selvfølgelig at personen har en sikker inntekt.

Banken informerer deg underveis hvis det skjer store endringer i låneforholdet. Hvis lånet blir misligholdt, skal banken varsle deg innen tre måneder hvis renter og avdrag ikke er betalt. Banken trenger dog ikke å informere om såkalt «forbigående mislighold», som dreier seg om to måneders mislighold.

Økonomien må være i orden før kjøp av bolig
Skal du kjøpe bolig må alt det økonomiske være på stell.

Før du bestemmer deg for å gi kausjon, bør dere sammen ta en time hos banken for rådgivning. Banken vil kunne gi deg gode tips og råd, og vil fraråde deg dette ansvaret hvis din eller den andres økonomi tilsier dette.

Du kan også sikre deg bedre ved å kreve at kausjonsansvaret begrenses i tid og beløp. I tillegg kan du gjerne kreve at nedbetalingen skjer raskest for den delen som du er kausjonist for.

For å oppsummere: Før du blir kausjonist må du være sikker på at personen du hjelper har en plan, er betalingsdyktig og kan betjene lånet over lengre tid. Ta også en prat med banken for å få gode og viktige råd.